Csökkenő 1% támogatás a civilek szervezeteknek

Az adó 1%-os felajánlásaiból sajnos évről-évre egyre kevesebb támogatás jut el a civil szervezetekhez, ennek szociális és adóügyi okai vannak. A társadalmi munkát végző szervezetek viszont számítanak a felajánlásokra, az adó 1%-ból befolyó „bevételek” óriási segítséget jelenthetnek egy állatmenhelynek, beteg gyerekeket segítő alapítványnak, vagy az elesettek felkarolásával foglalkozó szervezetnek.

Annak ellenére, hogy az adó 1%-ának felajánlása nem kerül pénzbe az adózónak, sajnos csak az adóbevallást készítők körülbelül fele él ezzel a jogával. A nehéz gazdasági helyzet és a fokozott adóterhek miatt sajnálatos módon egyre többen választják az úgynevezett fekete gazdaságba tartozó tevékenység folytatását, aminek köszönhetően nemcsak az államkasszába áramlik kevesebb pénz, de a civil szervezeteknek felajánlható potenciális keret is értelemszerűen csökken.

Ráadásul egy 2011-es adótörvény változtatás miatt már 2012-ben is körülbelül 20%-kal csökkent a felajánlható adó 1% együttes összege, ezért sokan már nem is rendelkeznek adójuk 1%-áról, mert úgy gondolják, hogy a minimális támogatásuk szinte már nem is igazi támogatás. Az ekképpen vélekedők azonban tévednek, hiszen a „sok kicsi, sokra megy” elv alapján még a legapróbb támogatás is sokat segíthet egy civil-, vagy közhasznú szervezeten, ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbben éljenek az adó 1% felajánlásának a lehetőségével.

Nem is beszélve az állam által működtetett Nemzeti Civil Alapprogramról, ahova minden felajánlott adóforint után még egy forintot helyeznek, az itt összegyűlt összegre aztán valamennyi civil szervezet pályázhat.

This entry was posted in Itthon and tagged , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>