Elefánttemetők Afrikában

A skót David Livingston (1813-1893) protestáns hittérítő éltet folyamán fáradhatatlanul barangolt az afrikai kontinensen, és számos értékes tanulmányt készített a látott földrajzi érdekességekről. Ő írt először a titokzatos elefánttemetőkről, ahová az idős elefántok életük végén elzarándokolnak, hogy fajtársaikkal egy helyen térjenek örök nyugalomra. Az ilyen temetőkben sok száz állat csontváza hever.

Az afrikai hagyományok szerint az elefántok, amikor érzik elmúlásuk közeledtét, elhagyják a csordát, és ösztöneik vagy a kollektív memória hatására egy olyan helyre vándorolnak, amit csak ők ismernek. Az elefánttemetőbe mennek, ahol több hektár területet borítanak a vastagbőrű ősök csontjai, és lefekszenek, hogy utolsó álmukat aludják. Az idős elefántok agyarának hosszúsága meghaladhatja a három métert, súlya pedig a 100 kg-ot, így a 19. században az impozáns trófeák reményében a fellelkesült vadászok nagy elánnal indultak az elefánttemetők keresésére. Nem kíméltek pénzt, fáradtságot, hogy eljussanak a titokzatos elefántcsont lelőhelyhez. A legenda nem csak a vadászok, de az írók fantáziáját is megmozgatta. Kalandregények és novellák százaiban tűntek fel az elefánttemetők, köztük az egyik legismertebb az Edgar Rice Borroughs által írt egyik Tarzan kötet.

A nagy mennyiségű csontváz megtalálása kapcsán a felfedezők arra következtettek, hogy az elefántok különös, szinte emberi módon fogják fel a halál közeledtét, és valóban egy meghatározott helyen várják az elmúlás pillanatát. Mindez csak feltételezés volt, mely nem rendelkezett semmiféle tudományos alappal. Amennyiben értékes agyarak nem találhatóak a csontok között, valószínűbb, hogy a temetők tömeges mészárlások emlékei. A 19. században rengeteg vadász érkezett az egzotikus fekete Afrikába, és lőfegyvereikkel tömegesen irtották az állatokat. Feltehetően elefántcsordák is áldozatul estek az eszetlen öldöklésnek.

Az elefántok kollektív tudata még akkor sem bizonyított, ha az agyarak is a csontok között vannak. Természetes eredetű tragédia is sújthatta a csordát, mint például rendkívüli szárazság, amikor az elefántok nem képesek eljutni kevésbé aszályos területekre.

A 20. században az elefántokról szerzett információk birtokában tudományos magyarázatot találtak az öt tonnás állatok viselkedésére.. A vadállatokkal foglalkozó Cristián Zuber, aki számos szafarin vett részt szakértőként, megállapította, hogy az 55-60 éves példányok tulajdonképp éhen halnak, mivel fogazatuk elkopik, kihullik. Az is gyakran előfordul, hogy a fogak idős korra elszuvasodnak, az íny begyullad, ami az állatnak nagy fájdalmat okoz. A Más afrikai nagytestű állathoz hasonlóan, mint például az orrszarvú, az elefánt is ösztönösen az agyagos vízlelő helyeken keres enyhülést fájdalmaira. Cristián Zuber véleménye szerint a meggyötört, idős elefántok miután elidőztek az iszapos vízben, hogy csökkentsék szájfájdalmaikait, nem voltak képesek kijutni a mocsaras vízből, így ott lelték halálukat. Mivel Afrika szavannáin kevés vízlelőhely akad, sok elefánt azonos helyen került az agyagos víz csapdájába.

Afrikán kívül Szibéria is híres elefántcsont maradványairól. A 18. századtól kezdve nagymennyiségű elefántcsontot vittek Szibériából Európa piacaira, ugyanis az északi területek mamutcsontvázakban bővelkedtek. Szibériában nincsenek elefánttemetők, csupán rengeteg az elhullott állati maradvány. 1966-ban, Kijevtől 150 km-re, Ukrajnában 15000 éves falura bukkantak a régészek, melynek házait kivétel nélkül mamutcsontból készítették. Az elefánt- és mamutcsont az elmúlt évszázadokban értékes kereskedelmi cikknek számított. Nagy Péter cár (1672-1725) 1722-től rendeletet adott, ki az értékes csontok keresésére.

This entry was posted in Utazás and tagged , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>