Karácsonyi ünnepek Ausztráliában

Ausztráliában decemberben tombol a nyár, így a karácsonyi ünnepek sem úgy zajlanak, mint ahogy azt Európa fagyos országaiban megszokták az emberek. Nincs hó, nincs jég, és a Télapó is szívesebben ölt fürdőnadrágot, mint sapkát és vastag kabátot. A változatos összetételű ausztrál társadalomban nincsen egységes karácsonyi ünnep, kivéve néhány Európában is honos jellemzőt.

Karácsonyfa

Karácsonyra szánt fenyőfát bármelyik faiskolában lehet vásárolni, de az ausztrálok általában nem díszítenek fel egy teljes fát, csupán a kontinensen honos fenyőfajták néhány ágát használják fel. A fát karácsony előtt két héttel feldíszítik, és Újévkor leszedik.

Adventi kalendárium

Az adventi kalendáriumok nagyon népszerűek a gyermekes családok köreiben. A Daryl Lee cég készíti a legszínvonalasabb adventi naptárakat, az egyes ablakocskák mögött ínycsiklandó bonbonokkal. A kalendárium első ablakát a gyermekek december elsején nyithatják ki, majd az utolsó bonbont karácsony előestéjén majszolhatják el.

Az őslakosok

Habár az ausztrál őslakosok nem rendelkeznek a téli és nyári napfordulót, illetve a karácsonyt idéző hagyományokkal, a kontinens északi részén élő őslakók december végén ünneplik hat hónapból álló éves ciklusuk megújulását. A hatodik hónap, Gunumeleng után új év kezdődik számukra is.

Karácsonyi menü

A nagy melegre való tekintettel karácsonykor kevesen esznek a sütőben sült nehéz ételeket. Egyrészt a sütő használata csak tovább növeli a kánikulát, másrészt melegben kevésbé kívánja az ember a nehéz ételeket. Sok család inkább kivonul a strandokra, hogy ott költse el karácsonyi kellemes piknikmenüjét. A Sydneyben lévő Bondi Beach-et december 25-én emberek ezrei lepik el, akik kosárkákban, hátizsákban hozzák a hideg falatokat: saláták, felvágottak, hideg sült hús, és az elmaradhatatlan karácsonyi tejszínhabos pudding a szokásos menü.

Boxing Day

December 26 a Boxing Day Ausztráliában, amikor az ország több pontján sportesemények zajlanak. Melbourne-t a krikettrajongók lepik el, míg Sydneyben a kikötőben gyűlik össze a tömeg, hogy figyelemmel kísérje a Sydney és Hobart között megrendezett jachtversenyt. Aki nem tud személyesen részt venni az eseményeken, az a tévé előtt drukkol.

This entry was posted in Utazás and tagged , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>